De verrassende werking van acupunctuur

Acupunctuur is een oude en natuurlijke manier van genezen die waarschijnlijk al meer dan 2500 jaar bestaat. Deze geneeswijze is ontwikkeld in China en zet jou in je totaliteit, dus zowel je lichaam als je geest, centraal. De verbinding tussen jou en de natuur speelt hierbij een belangrijke rol. Door de eeuwen heen heeft acupunctuur zijn heilzame werking bewezen. Ook in het westen ontwikkelt de acupunctuur zich steeds verder en wordt het bij allerlei medische en psychologische aandoeningen toegepast.

ACUPUNCTUUR WATJER

De diagnose

Het stellen van een diagnose voor acupunctuur gebeurt vaak anders dan dat je gewend bent bij een arts. Naast het vragen naar je klacht(en) en het beoordelen van je houding en je mobiliteit, gebruikt een acupuncturist andere methoden om inzicht in jouw klachten te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Het voelen van de pols;
  • Het voelen van de meridianen;
  • Het bekijken van de tong.
Deze manier van diagnose stellen, geeft met name een beeld van de energiehuishouding. 
Is acupunctuur iets voor jou?

De behandeling

Bij een acupunctuurbehandeling worden op bepaalde punten steriele wegwerpnaalden in de huid geprikt. Deze naalden kunnen in 300 verschillende punten onder de huid in de meridianen worden geprikt. Meridianen zijn banen waardoor de Qi, de energie, stroomt. Deze meridianen staan in verbinding met jouw inwendige organen en hebben ook onderlinge verbindingen. Door het aanprikken van de juiste punten verandert de energieverdeling over de meridianen, waardoor een nieuw evenwicht kan ontstaan.


Tijdens de behandeling worden kleine steriele, zeer buigzame en onbreekbare naalden geplaatst in een acupunctuurpunt op het lichaam of in het oor. De prik door de huid is nauwelijks voelbaar, doordat het naaldje zeer dun is (0,2mm). De eventuele tweede sensatie is een belangrijke. Dit kan een zeurend, drukkend of zwaar gevoel zijn en is soms als kleine stroomstoot voelbaar. Na gemiddeld 20 minuten worden de naalden verwijderd. 


Per persoon wordt een individueel behandelplan opgesteld. De behandelingen vinden meestal één keer in de week plaats. De meeste mensen zien na drie behandelingen een verandering optreden.