Acupunctuur

De verrassende werking van Acupunctuur

Acupunctuur is een oude en natuurlijke manier van genezen die waarschijnlijk al meer dan 2500 jaar bestaat. Deze geneeswijze is onwikkeld in China en zet jou in je totaliteit, dus lichaam en geest, centraal. Ook de verbinding tussen jou en de natuur speelt een belangrijke rol. Door de eeuwen heen heeft acupunctuur zijn heilzame werking bewezen. Ook in het westen ontwikkelt de acupunctuur zich steeds verder en wordt deze methode bij allerlei medische en psychologische aandoeningen toegepast.

De diagnose

Het stellen van een diagnose voor acupunctuur is vaak anders dan je gewend bent bij een arts. Naast het vragen naar de klacht, het beoordelen van de houding en de mobiliteit, gebruikt de acupuncturist andere methoden om inzicht in jouw klachten te krijgen. Je kunt hierbij denken aan:

  • Het voelen van de pols
  • Het voelen van de meridianen
  • Het bekijken van de tong

De bovenstaande manieren van diagnose stellen, geven met name een beeld over de energiehuishouding.

De behandeling

Bij een acupunctuurbehandeling worden op bepaalde punten steriele wegwerpnaalden in je huid geprikt. Deze naalden kunnen op 300 verschillende punten worden geprikt. Deze acupunctuurpunten liggen onder de huid op de meridianen. Meridianen zijn banen waardoor de Qi, de energie, stroomt. De meridianen staan in verbinding met jouw inwendige organen en hebben ook onderlinge verbindingen. Door het aanprikken van de juiste punten verandert de energieverdeling over de meridianen, waardoor een nieuw evenwicht kan ontstaan.

Tijdens de behandeling worden kleine steriele, zeer buigzame en onbreekbare naalden geplaatst in een acupunctuurpunt op het lichaam of in het oor. De prik door de huid is nauwelijks voelbaar, doordat het naaldje zeer dun is (0,2mm). De eventuele tweede sensatie is veel belangrijker. Dit kan een zeurend, drukkend of zwaar gevoel zijn en is soms als kleine stroomstoot voelbaar. Na gemiddeld 20 minuten worden de naalden er weer uitgehaald. 

Per persoon wordt een individueel behandelplan opgesteld. De behandelingen zullen meestal één keer in de week plaatsvinden. De meeste mensen zien na drie keer verandering optreden. 

acupunctuur meridianen china | Acupunctuur Watjer acupunctuur meridianen naalden | Acupunctuur Watjer acupunctuur meridianen chinees | Acupunctuur Watjer